Έξυπνες και πρακτικές συμβουλές για τον σχεδιασμό και διακόσμηση του σαλονιού σας

diakosmisi saloniouΤο σαλόνι μας είναι ο χώρος που περνάμε την μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας καθώς και ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών μας.

Όλοι όσοι έρχονται να μας επισκεφτούν αξίζουν ένα ζεστό και καλαίσθητο καλωσόρισμα γι’ αυτό τον λόγο η σωστή διακόσμηση του σαλονιού μας είναι κάτι για το οποίο αξίζει να καταβάλλουμε προσπάθεια για ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Το θετικό της εποχής μας ωστόσο είναι πως πλέον τα σαλόνια δεν πρέπει να είναι τόσο επίσημα και συντηρητικά όπως σε παλαιότερες δεκαετίες αλλά κινούμαστε σε πιο μοντέρνες και λιτές γραμμές.

Η δημιουργία ενός φιλικού και άνετου στην χρήση σαλονιού είναι ένας καλός τρόπος για να υποδεχτείτε μια φιλική ή συγγενική επίσκεψη.  Μπορείτε να διακοσμήσετε αυτόν τον χώρο με κάποιους μοναδικούς τρόπους ώστε να δέχεστε επισκέψεις σε έναν άνετο χώρο χωρίς άγχος για το αν κάνετε άνω κάτω ή σπάσετε κάτι πολύτιμο όπως γινόταν παλαιότερα στα σαλόνια των γιαγιάδων μας.

Καταρχάς επιλέξτε έπιπλα τα οποία είναι χρηστικά και διαχρονικά. Τα κλασσικά έπιπλα είναι μια ιδανική επιλογή καθώς μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλά χρόνια χρήσης. Ένας εύκολος τρόπος να δείχνει το σαλόνι σας πιο ζωντανό είναι να τοποθετήσετε άνετα καθιστικά.

Καναπέδες και πολυθρόνες σε vintage στυλ είναι υπέροχα για τον χώρο σας. Είναι κομμάτια διαχρονικά που προσθέτουν μοναδικό ύφος στον χώρο σας και έχουν επίσης επανέλθει δριμύτερα στη μόδα της διακόσμησης. Επίσης, μπορείτε πλέον να βρείτε και κλασσικές αντίκες που ταιριάζουν ιδανικά για έναν μοντέρνο και ατμοσφαιρικό χώρο της εποχής μας.

Συμβουλές για το σαλόνιΠροσπαθήστε να μην διαλέγετε έπιπλα που πάνε σετ όπως παραδείγματος χάρη ασορτί καναπέ, καρέκλες και τραπεζάκι. Τολμήστε να είστε δημιουργικοί! Επιλέξτε μεμονωμένα κομμάτια διαφορετικού στυλ επίπλων και ταιριάξτε τα βάση του γούστου σας.

Με μια «καλή ματιά» και λίγη έμπνευση μπορείτε τα ταιριάξετε μοναδικά κομμάτια μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό design για τον χώρο σας. Ωστόσο δώστε λίγη έμφαση και στον τοποθέτηση των επίπλων στον χώρο. Για παράδειγμα μην τοποθετήσετε μια μεμονωμένη καρέκλα σε μια γωνία του σαλονιού καθώς κάτι τέτοιο θα απομονώνει κάποιον από τους επισκέπτες σας από την υπόλοιπη παρέα.

Η επιλογή του φωτισμού επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα του δωματίου. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε πάντα την κατάλληλη ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη διάθεσή σας και τους επισκέπτες σας είναι να τοποθετήσετε διαφορετικού είδους φωτισμού.

Είναι μια πολύ καλή ιδέα να συνδυάσετε φωτιστικά δαπέδου, με διακοσμητικές λάμπες καθώς και φωτορυθμικά στο κύριο φωτισμό του σαλονιού σας ώστε να μπορείτε να αυξομειώνετε την ένταση του όπως επιθυμείτε. Αναβαθμίστε τα αμπαζούρ σας για ακόμα πιο ιδιαίτερο ύφος στον χώρο.

Ένα ακόμα εύκολο και οικονομικό κόλπο για να ανανεώνεται τον χώρο σας είναι να αντικαθιστάτε τα καλύμματα από τα μαξιλάρια αλλά και τους καναπέδες. Υπάρχει μια πληθώρα από σχέδια, ύφανση και χρώματα να επιλέξετε που θα προσδώσουν μοναδικές νότες ανανέωσης και καλαισθησίας στον χώρο σας! Μην ξεχνάτε πως ειδικά στην διακόσμηση είναι πάντα  οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και δίνουν μοναδικό ύφος στον χώρο σας!

Τοποθετήστε τις αντίκες-διακοσμητικά σας μέσα σε ράφια με τζαμάκι, σε διακριτικά σημεία μέσα στο χώρο σας. Με αυτόν τον τρόπο και τα προστατεύετε από την φθορά και τυχόν ατυχήματα αλλά και παράλληλα δίνεται μια όμορφη νότα «άλλης εποχής» στον σαλόνι σας που συνυπάρχει άψογα με το μοντέρνο.

ΔιακοσμιτικάΤέλος, προσπαθήστε να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι το σαλόνι σας είναι ένας χώρος «ζωντανός». Τοποθετήστε μικρά, χρηστικά τραπεζάκια, καρέκλες αλλά και μικρούς αποθηκευτικούς χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν και σαν μικρή κάβα για να κερνάτε τους καλεσμένους σας.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μερικά περιοδικά επάνω στα τραπεζάκια σας για να ολοκληρώσετε το look! Να θυμάστε πως το σαλόνι πρέπει να μην είναι φορτωμένο. Διατηρήστε απλές και μοντέρνες γραμμές που θα συμπληρώνονται από κλασσικές και vintage νότες, ο συνδυασμός των οποίων θα οδηγήσει σε ένα μοναδικό ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα!